Treeneistä

treeneista valmis

Treenini tällä hetkellä:

Koska ratsastus on ehdottomasti pääosin taitolaji, on mielestäni treenissä tärkeää edesauttaa monipuolisesti vahvaa ja hyväkuntoista kehoa, joka toimii jokapäiväisessä elämässä ja ratsastuksessa.

Kuntosalilla mukana kulkee vaihtelevasti kaikista vanhoita materiaaleistani yhdisteltyjä ohjelmia, joissa ideologiana pääasiassa toimii heikkojen kohtieni parantaminen, yleiskunnon ja myös kiinteän vartalon ylläpitäminen, ja ratsastusominaisuuksieni parantaminen. Näinollen keskivartalo, pakarat ja ylipäätään vartaloa ojentavat lihakset ovat paljolti harjoittelun kohteena. Myös tasapaino ja kehonhallinta ovat suuressa osassa kuntosalilla pyöriessäni.

Lenkkipolulla mukana on pääosin ratsastajan kunto -tutkimukseen liittyvä kestävyyskunto-ohjelma, joka pitää sisällään intervallityyppisiä juoksu- ja pyöräilytreenejä muutaman kerran viikkoon.

Liikkuvuutta treenaan ylipäätään erilaisilla muunmuassa PT-jakson aikana tutuksi tulleilla liikkeillä, ja muuten venytellen. Lihashuollossa minulla on olennaisena osana mukana myös kompressiosukat ja foam- ja rumble rollerit.

2 thoughts on “Treeneistä”

 1. Alkuvuonna olin jonkun aikaa tallihommissa lähistön tallilla ja huomasin, että fyysinen kuormitus paransi ratsastustani. Sain oivalluksen siitä, että ratsastajan tosiaan täytyy pitää muutenkin huolta lihaksistaan. Olen treenipuolella alkutekijöissään, mutta ratsastankin vain kerran viikossa. Olen lähtenyt liikkeelle ryhti/vatsalihaksista, tehnyt esim. lankkuharjoitusta.

  Jos haluaisin ottaa siihen rinnalle hiljalleen toisen harjoitettavan kohdan, mikä sinusta olisi seuraavaksi tärkein?

  1. Itse suosin nimenomaan erilaisia keskivartaloa kuormittavia harjoitteita, sillä vatsalihakset ovat ratsastajilla yleensä keskimääräistä heikommat, ja vaikuttavat olennaisesti ryhtiin. Myös pakaroiden ja reisien harjoittaminen varsinkin erilaisilla loitonnusliikkeillä on tärkeää vahvojen lähentäjälihasten vastapainoksi :)

   Esimerkiksi askelkyykyt ovat erittäin hyviä liikkeitä ratsastajalle, sillä ne samanaikaisesti venyttävät lonkankoukistajaa ja vahvistavat muunmuassa pakaralihaksia. Lankkuharjoitteet ovat oikein hyviä, mutta myös erilaiset vatsarutistukset ovat ratsastajalle erittäin hyödyllisiä.

   Ylipäätään ratsastajalle suosittelisin laajalti kroppaa kuormittavia yleisliikkeitä (kyykyt, punnerrukset, lankut…) joita on mahdollista tehdä kehonpainolla tai vähäisillä välineillä. Mikäli siis ei ole intoa ihan kuntosalille saakka lähteä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *